facebooktwitteryoutube
Aktualności - 11 Sty, 2016
- brak komentarzy
Dron pomógł sfotografować wyjątkową wędrówkę.

2FD5D5B700000578-3386698-image-a-19_14520751226912FD5D52000000578-3386698-image-a-22_14520751332352FD5D52400000578-3386698-image-a-27_1452075144998

Każdego roku, stada reniferów, liczące setki lub nawet tysiące sztuk zwierząt, przemierzają północną część Skandynawii w trakcie migracji, która trwa około dwóch miesięcy, obejmując wiele kilometrów. Fotograf Jan Helmer Olsen używał drona, by sfilmować migrację ogromnego stada reniferów przemierzających z Norwegii do Finlandii w temperaturach sięgających minus 15 stopni. „Czułem, że mój materiał jest bardzo wyjątkowy, ponieważ nikomu nigdy wcześniej nie udało się ujarzmić zdjęcia corocznej migracji zwierząt” – podkreślił Oslen. Filmowanie wydarzenia było zachęcające z tego względu, że renifery przebywały z dala od obszarów miejskich i to jedyna chwila, kiedy można je zobaczyć w stadach. „Korzystanie z drona zawsze było dla mnie jedynie moim hobby, ale teraz – gdy udało mi się zrobić tak rzadkie ujęcia – będę to robił częściej, a satysfakcja będzie z pewnością większa” – dodał.

Renifer posiada specyficzną cechę, warunkowana głosem instynktu naturalnego. Migracje zwierząt, nie przybierają postaci wędrówek powodowanych jedynie poszukiwaniem pokarmu, czy też sezonowymi zmianami miejsca bytowania. Rytuał wyznaczany jest ściśle przez stan pogody. Napływające z południa masy ciepłego i zwiastującego dobrą pogodę powietrza wywołują migracje stad w kierunku południowym, natomiast pogoda północna – deszczowa i zimna powoduje wędrówkę w kierunku przeciwnym.

Zjawisko to warunkowane jest naturalnym instynktem zwierząt, które poruszając się w stronę nawietrznej, kontrolują tym samym otoczenie. Renifer jest wybitnym „węchowcem”, natomiast z jego wzrokiem jest bardzo słabo.

Dlatego też, jeśli celem naszej wędrówki mielibyśmy uczynić wyśledzenie skandynawskich reniferów, zawsze musimy mieć na uwadze układ frontów barycznych. Sytuacja tego typu ułatwia zadanie myśliwym, którzy w okresie od drugiej połowy sierpnia do drugiej połowy września mogą polować na tutejsze reny (istnieje specjalna infolinia, z codziennie aktualizowaną informacja na temat orientacyjnego obszaru, w jakim w danym okresie widziane były stada). Odstrzał jest oczywiście ściśle kontrolowany i ma za zadanie utrzymanie stada w ilości odpowiedniej do potencjału żywieniowego siedliska.

 

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Blip
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • email

Komentuj na FB

Dodaj komentarz